Jdi na obsah Jdi na menu

1.10.2011 Klubové dni Kamenný mlyn

TIBEŤÁK CUP 2011

Prvý októbrový víkend mali mnohí majitelia tibetských dôg zaznamenaný v kalendári s poznámkou Klubové dni 2011 Kamenný mlyn. Veľmi priaznivá predpoveď počasia dávala tušiť, že aj tento krát budú meteorológovia na našej strane, čo aj do bodky vyšlo. Navyše sobota sľubovala nevšedný zážitok v podobe úvodného ročníka Sranda závodu - Tibeťák cup 2011. Už sa nám žiadalo poriadne sa spoločne zasmiať, a tak prípravný výbor pod vedením Lenky Adámkovej pripravil našim tibeťákom a ich majiteľom veselé preteky s dopredu ohlásenými názvami disciplín:  Slalom, Skokan, Prieskumník, „Otesánek“ a Rybička.  Pod nimi si bolo možné predstaviť čokoľvek, takže v domácej príprave na preteky sa fantázii nekládli žiadne obmedzenia. Teraz Vám už však môžeme prezradiť, aká taktika a stratégia by Vám bola pomohla :-)

KOMPLETNÁ FOTOGALÉRIA ZO ZÁVODU TU

Diplom - autorka Anita Maláková   

V prvej disciplíne Slalom mal výhodu ten tibeťák, ktorý sa doma na záhradke neváľa. Musel totiž čo najrýchlejšie so svojim páničkom prekľučkovať pomedzi dosť husto rozostavané tyče a žiadnu pritom nezvaliľ! Výkon hodný brušnej tanečnice, nakoľko sa ukázalo, že bolo potrebné mať nielen rýchle nohy, ale aj štíhly driek. Ťažká disciplína pre našich tibeťákov, na výkony border kolií to zatiaľ nestačí, no svojim rozvážnym tempom ju zvládli všetci.

KATEGÓRIA DETI

1. Vladimír Lacko + Fobos Nan-Šan (čas 2:23,75)

Fobos Nan Šan a Vladimír Lacko   

K druhej disciplíne s názvom Skokan sa bolo potrebné dostať obehnutím malej prekážky, a keďže tibeťák nie je žiadna žaba, aby hopsal sem a tam, príležitosť dostali majitelia a psi mohli s úžasom pozorovať, ako sa ich pániček súka do zemiakového vreca a ladnými skokmi sa snaží preskákať predpísanú vzdialenosť, potom z vreca vyskočiť a rútiť sa ďalej. Táto časť preverila nielen šikovnosť majiteľov, ale ukázala aj veľký potenciál v možnostiach športovejšieho venčenia našich tibeťákov. No a keby ste videli ten úžas v ich očiach, čo ich majiteľ všetko dokáže... 

KATEGÓRIA ŽENY

1. Vojtaššáková Eva + Barpa Darge Gonchen (čas 1:27,71)

 

2. Mišurcovi + Don Dagsi Dzong Diabelski Usmiech (čas 1:30,18)

   

3. Balonová Lucia + Cyrus Yamatsan (čas 1:42,04)

   

4. Jedličková Dagmar + Sheila (čas 1:45,25)

 

V tesnom slede nasledovala disciplína s názvom Prieskumník, skladajúca sa z troch častí. Keďže šikovný a rozumný tibeťák zvládne všetko, malý skok cez prekážku nebude pre veľkých psov žiadny problém. A keby bol, šikovný tibeťák opäť skromne prenechá aktivitu svojmu páničkovi a pri elegantnom preskoku ho bude aspoň povzbudzovať. Podarilo sa! No nasledoval najťažší bod tejto disciplíny – prechod agility tunelom, ktorý mnohí tibeťáci videli prvýkrát v živote. Keďže vieme, že tí sa nevrhajú bezhlavo do dobrodružstiev, ale všetko najprv dôkladne preskúmajú, porozmýšľajú, poprípade s nadhľadom odignorujú, tunel opäť poskytol príležitosť páničkom. Obrovskú výhodu však poskytol mužom, ktorí absolvovali vojenskú prípravu a neplazili sa po prvýkrát! Česť výnimkám, mnohí zarazení tibeťáci tunel radšej obehli a na druhej strane sa nesmierne potešili, keď sa ich majiteľ zrazu objavil a vyliezol z tej čudnej veci. To bolo radosti z opätovného stretnutia!  Treťou časťou Prieskumníka bola podliezačka, kde sa ukázalo ako najťažšie nezavadiť o zvonček najmä tými, čo nosia svoje chvostíky stočené na chrbte.

5. Sakačová Monika + Arwen Ransi nas Tibet (čas 1:47,10)

   

6. Šustrová Květa + Angie Yamatsan (čas 2:13,16)

   

7. Gieciová Naďa + Lakshimi Gangkar (čas 2:18,10)

   

8. Hudcovicová Martina + Atisha du Domaine de Toundra (čas 2:22, 10)

   

Pod názvom „Otesánek“  sa skrývala ďalšia záludná  disciplína, kde mali výhodu pravidelní konzumenti alkoholu. Bolo potrebné rýchlym pohybom do seba prevrátiť jedného „frťana“, pričom tibeťák sa smel iba prizerať  a potom z miesta sledovať, ako sa pániček s voňavým párkom na lopáriku vzďaľuje a obieha prekážku. Veľmi náročné na disciplínu a poslušnosť! Tu sa ukázalo ako najdôležitejším bodom nestratiť po ceste párok, pretože hrozilo jeho zožratie vlastným tibeťákom, za čo sa samozrejme udeľovali trestné body. Súťažiaci sa v nej s veľkou fantáziou popasovali s problematikou kotúľajúceho sa párku v kombinácii s jeho bezpečnou a rýchlou dopravou z bodu A do bodu B pri neustálej hrozbe zničenia objektu P prostriedkom T.

KATEGÓRIA MUŽI

1. Švec Petr + Brittany Vládce noci (čas 0:49,44)

   

2. Hlavatý René + Arka Re-hla (čas 1:01,53)

   

3. Michalka Alojz + Khyi-Mo Gangkar (čas 1:03,72)

   

Stratené drahocenné minúty sa dali ešte získať v poslednej disciplíne Rybička, ktorá sa z technických dôvodov (neprítomnosťou udice) operatívne zmenila na podobnú, s cieľom čo najrýchlejšie a s neporušeným párkom v ruke dobehnúť spolu so svojim tibeťákom do cieľa. Povzbudzovať svojho psíka riskantným mávaním párkom pred jeho nosom bolo povolené a mnohí borci na poli stratégie a taktiky túto možnosť aj náležite využili. V cieli bol potom párok pre psíka okamžitou odmenou, čo ale niektorí fajnšmekri nevyužili a hrdo odmietli azda len so súťažného vypätia. Bolo nám však prezradené, že v zákulisí už neodolali, počiatočné váhanie hodili za hlavu a párok napokon dôkladne skonzumovali J.

4. Vojtaššák Dalibor + Ramon Henriet´s garden (čas 1:15,66)

   

5. Sousedík Martin + Agir Vietor z Tibetu (čas 1:21,65)

   

6. Borkovič Jaroslav + Artos Vietor z Tibetu (čas 1:30,03)

   

Ak ste sa dočítali až sem, získali ste predstavu, aká skvelá súťaž to bola! Z výsledkovej listiny je zrejmé, že kategóriu detí s prehľadom vyhral najmladší účastník Vladko Lacko so psíkom Fobos Nan-Šan zvaným Tibi, a ktorí členovia Klubu majú zmysel pre humor a ochotne pobavili ostatných aj seba. Všetkých čakali za ich výkon krásne diplomy a nádherné ceny.

Záverom zo srdca ďakujeme za výborný nápad a realizáciu Lenke Adámkovej, pánovi Adámkovi za vtipné moderovanie,  Anite Malákovej za výrobu krásnych diplomov a fotodokumentáciu, skvelému publiku za veselú atmosféru a samozrejme všetkým odvážnym súťažiacim a ich tibeťákom, ktorí skákali, plazili sa, obiehali, popíjali, bránili zhltnutiu párku v predtermíne, sem tam zbierali trestné body a ešte sa pritom aj smiali.

Váš tibeťák a Alena Vrbovská