Jdi na obsah Jdi na menu

22.9.2018 Klubové dni Drienok

Klubové dni sa tento rok konali v krásnom prostredí predhoria Veľkej Fatry, vo veľkom a peknom areáli športovo-rekreačného zariadenia Drienok v Mošovciach. Tí, ktorí sa nedali odradiť zlou predpoveďou počasia urobili veľmi dobre, meteorológom predpoveď našťastie nevyšla a tak sme si v príjemnom počasí užili veľmi pestrý a bohatý program klubových dní.

   

Ten sa začal v sobotu o 11. hodine nenáročným 4,5 kilometrovým peším výletom do okolitej prírody, ktorého sa zúčastnilo 17 Tibeťákov (z toho jeden tibetský španiel) so svojimi majiteľmi zo Slovenska, Čiech a Nemecka. Krásnu prechádzku bez problémov zvládli aj najstarší účastníci výletu, stále vitálni Tibeťáci - veteráni vo veku 9-11 rokov.

  

V posledných lúčoch letného slniečka sme mohli obdivovať okolité kopce, lesy, lúky a debatovať o čom inom než o našich milých Tibeťákoch. Tí mali asi najväčší zážitok nielen zo vzájomného stretnutia svojho druhu (myslím, že sa zrodilo aj zopár platonických lások:o)), ale aj zo stretnutia s voľne sa pasúcimi kravami a ich produktami v tráve a ocenili aj osvieženie a veľmi obľúbený zábal v bahne v potôčiku na konci výletu.

      

Po krátkom odpočinku nás čakal veľmi zaujímavý a užitočný rýchlokurz vystavovania pod vedením skúsenej vystavovateľky, posudzovateľky a chovateľky pani Lindy Volárikovej. Najprv nám teoreticky porozprávala o najčastejších chybách, ktorých sa vystavovatelia dopúšťajú vo výstavnom kruhu, ako sú nevhodné oblečenie, obuv, účes alebo označenie vystavovateľa, nesprávne ukazovanie zubov psíka, nesprávny beh pri predvádzaní psíka v pohybe atď.. Ako hlavnú príčinu nesprávneho predvedenia psíka často vidí nervozitu a strach vystavovateľa, čo môže byť pri veľkom psovi s ochranárskym inštinktom problém, môže byť rovnako nervózny až ochranársky. 

KOMPLETNÁ FOTOGALÉRIA Z KLUBOVÝCH DNÍ A ŠPECIÁLNEJ VÝSTAVY TU

Preto sa treba pred vstupom do kruhu upokojiť a uvedomiť si, že ide predovšetkým o zábavu a koníčka, že výstava psov je súťaž krásy, krása sa nedá merať a teda hodnotenie psíka bude vždy do značnej miery ovplyvnené subjektívnym názorom posudzovateľa. Náš psík je však vždy jedinečný, lebo vždy to bude náš psík, ktorý nás nadovšetko miluje nezávisle od toho či je alebo nie je šampión a iba to isté si zaslúži aj od nás.

V praktickej časti kurzu nám pani Voláriková názorne dokázala, že väčšinou predvedenie psíkovi kazíme my – vystavovatelia. Každý z nás sa predviedol ako vystavuje vlastného psíka, upozornila nás na naše chyby, poradila ako správne postupovať a trénovali sme ako máme chyby odstrániť. Každý z nás si mohol vyskúšať aj pozíciu posudzovateľa a mohli sme tak vidieť chyby vystavovateľov, ktoré inak nemáme možnosť vidieť. Myslím, že všetci sme si z kurzu veľa odniesli, čo bolo vidno už na našom lepšom predvádzaní psíkov na nedeľnej výstave, za čo patrí pani Linde Volárikovej veľká vďaka!

Po večeri nasledovala členská schôdza, na ktorej bola prečítaná a schválená výročná správa za rok 2017, navrhnuté a schválené boli termíny a miesta konania klubových akcií v roku 2019, bolo oznámené, že klub bude členom zasielať dokument - súhlas so spracovaním osobných údajov, ktorý je potrené podpísať a zaslať na adresu tajomníka klubu. Opäť sa bude pripravovať obľúbený klubový kalendár na rok 2019, pričom počet doobjednaných kusov bude potrebné nahlásiť vopred ešte pred zaslaním do tlače.

Od 19. hodiny do neskorých večerných hodín sa konala veľmi zaujímavá a poučná prednáška špecialistu na správanie a výchovu psov pána Rastislava Strakoša. Nakoľko už má vlastné skúsenosti s tibetskými dogami a podobnými plemenami a má ich rád, vedel presne na čo sa má sústrediť, s akými problémami sa stretávame. Opäť za väčšinou problémov sme my majitelia a náš postoj ku psíkovi, v našej láske a náklonnosti ku psíkom ich často „poľudšťujeme“, rozmaznávame a nechápeme, že každý psík potrebuje predovšetkým sebavedomého vodcu, na ktorého sa môže spoľahnúť a na ktorého môže nechať zodpovednosť. Naše plemeno je veľmi nezávislé, samostatne mysliace a veľmi inteligentné, ale rozhodovanie by malo byť vždy na nás majiteľoch. Nie vždy je to pre majiteľa ľahké ale pán Strakoš nám dal rady ako na to a verím, že to mnohým prítomným pomohlo pochopiť čo a ako treba zmeniť. Otázok od prítomných bolo veľmi veľa a diskusia by určite mohla trvať do rána:o). Aj touto cestou pánovi Strakošovi ešte raz veľmi pekne ďakujeme za cenné rady!

V nedeľu sa opäť bez dažďa konala špeciálna výstava, prihlásených bolo 31 Tibeťákov a pozvanie posudzovať prijala pani Monika Kuriata-Okarmus z Poľska, ktorej ďakujeme za veľmi pekné posudzovanie a vytvorenie príjemnej atmosféry . Tibeťáci na 1. až 4. mieste v každej triede si odniesli domov krásne poháre a chutné ceny a každý vystavený Tibeťák dostal malý darček forme dobroty. Podrobné výsledky a fotodokumentáciu nájdete tu . Po skončení výstavy sa uskutočnila bonitácia, ktorej sa zúčastnilo 7 Tibeťákov, 5 psov a 2 sučky. Poďakovať by sme chceli hlavnému sponzorovi výstavy - firme GILTRADE, s.r.o . – www.e-granule.sk - dovozca krmív pre psov značky CARNEEVAL , ako aj všetkým, ktorí svojou pomocou prispeli k hladkému priebehu Klubových dní. Ďakujeme všetkým za aktívnu účasť a tešíme sa opäť na stretnutie.